Sammen om Aarhus

Gå tilbage

Mere bynatur

Jakob Aandstad Sørensen Jakob Aandstad Sørensen  •  2020-05-02  •    Ingen kommentarer
IMG_3408.JPG
IMG_3408.JPG


Forslagskode: CONSUL-2020-05-38

Mere bynatur. Der skal også være plads til andre arter i Aarhus end homo sapiens.

Indtænk bynatur i Aarhus' fremtid med en #grøngenstart. Bynatur kan implementeres relativt billigt og hurtigt med gavnlig effekt for klimaet, naturen, miljøet, menneskets sundhed m.m.. Det er en kæmpe win-win-win-win løsning, som bør implementeres hurtigst muligt. Regeringen har afsat penge til mere vild natur i finansloven 2020, og kommunerne bør ligeledes afsætte penge til bynatur - det tjener sig hjem på kort og lang sigt. Flere steder er det faktisk helt gratis med bynatur - man skal bare lade stedet passe sig selv.

Det er i øvrigt ubestrideligt bedre at bevare gamle træer end at plante nye. Det tager som udgangspunkt 100 år for det nye træ at blive lige så effektivt til at optage CO2 som det allerede 100 år gamle træ. Så pas også på byens gamle træer og stop med at fælde dem - "risikotræ" eller ej. Beskær dem gerne, hvis en gren er tæt på at fælde ned, men ikke fæld hele træet! Andre lande er gode til at passe på træerne - men åbenbart ikke Danmark. 

Husk “Brandmandens Lov”: 1) Bevar, 2) Beskyt, 3) Genopret. 4) Nyetablér. I den rækkefølge. Jeg anbefaler som naturformidler og medlem af regeringens Ungeklimaråd et større fokus på bevaring frem for nyetablering. Bevar de gamle træer. Bevar de grønne områder. Slip kontrollen - lad græsplænerne gro udvalgte steder og se et mylder liv finde sted. Derefter indtænk den eksisterende natur i byens arkitektur - lav grønne tage og vægge, og hav træer inde i, ovenpå eller mellem bygninger. Lav små vandløb i byen. Lav og støt byhaver med lokalt salg af fødevarer. Vær innovativ. Byerne er nødt til at være mere i balance med naturen - se meget gerne vedhæftede video til inspiration.

De bedste hilsner

Jakob Aandstad Sørensen

Naturformidler, DetHeltVildt

Medlem af Ungeklimarådet


Du skal log ind eller tilmeld dig for at skrive en kommentar.